Krioterapija

krioterapija

Šta je krioterapija? 

Krioterapija je vrsta termoterapije koja deluje na organizam lokalnim ili opštim rashlađenjem. Potkožno masno tkivo predstavlja izolaciju koja smanjuje rashlađenje tkiva u dubini. Za hlađenje najčešće koristimo led ili ledenu vodu. Krioterapija izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova tako što stimuliše receptore za hladnoću koji se nalaze u koži. Posle 10 minuta rashlađivanja dolazi do vazodilatacije koja je uzrokovana hladnoćom a zatim ponovo sledi vazokonstrikcija. Vazodilatacija je zaštitna reakcija organizma na potencionalno oštećenje tkiva. Glavni efekat rashlađivanja jeste smanjenje metabolizma tkiva.
Krioterapijske procedure:

smanjuju bol

i mišićni spazam

i deluju na receptore

i nervna vlakna.

Rashlađivanje organizma smanjuje mišićnu snagu ali kratkotrajna krioprocedura povećava izometričku snagu mišića.

Pored delotvorne kriomasaže povredjene regije, mi jedini vršimo još efektniju i delotvorniju krioterapiju sa posebnim medicinskim aparatom kome precizno zadamo na koliko stepeni hoćemo da ohladimo bolno tkivo i koji nam u svakom trenutku meri hladnoću tkiva tako da postižemo najefikasniji terapeutski efekat i dejstvo.

Krioterapija se često koristi u lečenju akutnih povreda jer smanjuje razvoj otoka i zapaljenja smanjujući oslobađanje supstanci koje indukuju bol. Hlađenjem se smanjuje spazam mišića i mišićni spasticitet. Krioterapija Dovodi do vazokonstrikcije i samim tim:

usporava cirkulaciju,

smanjuje se krvarenje

sprečava razvoj hematoma i otoka.

Kratkotrajna kriomasaža poboljšava mišićnu kontrakciju pa se upotrebljava kao uvod u kineziterapiju. Prekomerno rashlađivanje i aplikacija leda izaziva mišićnu slabost. Krioterapija smanjuje toplotu u tkivima i usporava hemijske reakcije u organizmu.

Vrste krioterapije:

Kriomasaža – Mašaža određenog dela tela ledom. Aplikacija traje od 3 do 5 minuta, nakon pauze nekoliko minuta procedura se ponovi. Koristi se za smanjenje bola.

Pakovanja ledom – Obavijanje dela tela ledom i direktna aplikacija na kožu. Procedura traje oko 20 min.

Sprejevi – se nanose na kožu sa rastojanja od 20 do 30 cm u kratkim serijama od po nekoliko sekundi. Postiže se brzo lokalno rashlađenje.

Lokalna i opšta

Kontaktirajte nas

Ul.Kosančićeva bb, Gradski stadion Zapadna tribina, Novi Pazar

+381(0)69 33 620 22

medisportnp@gmail.com