AKUPUNKTURA

AKUPUNKTURA

Akupunktura je produžena ruka moderne medicine jer ima mnogo bolesti koje se savremenim metodama ne mogu izlečiti. To su, na prvom mestu, alergije, poremećaji imuniteta, bronhitis, bronhijalna astma, glavobolje, migrene, išijalgije i drugi bolni poremećaji.

Akupunktura je veoma efikasna i u domenu ginekologije, naročito kada je reč o bolnim menstruacijama i poremećajima nastalim usled hormonskog disbalansa, dok kod dece pomaže u sprečavanju noćnog mokrenja.

U psihijatriji je pokazala odlične rezultate u lečenju teških psihoza i neuroza.

Akupunktura se, primenjuje i u hirurgiji, posebno kao anestezija za bolesnike koji ne mogu da se podvrgnu klasičnoj anesteziji.

Tradicionalna metoda lečenja koja istovremeno utiče na fizičko i psihičko zdravlje čoveka.

Akupunktura umanjuje osećaj bola, opušta mišiće, popravlja cirkulaciju, disanje, reguliše apetit, varenje, nivo hormona, deluje smirujuće i antidepresivno.

Jedan od jako bitnih efekata je povečanje imuniteta, odnosno psihićke i fizičke otpornosti u celini.

Akupunktura se izvodi stimulacijom bioaktivnih tačaka na koži tela. Obično se stimuliše desetak akupunkturnih taćaka, a njihov izbor zavisi od stanja koje se tretira.

Trajanje lečenja, učestalost i broj tretmana mođe biti različit u zavisnosti od vrste oboljenja, dužine trajanja i jačine tegoba.

Najčešće se terapijski proces  sprovodi u vidu serije od 10 tretmana. Tretmani mogu da se rade svakodnevno, dva ili tri puta nedeljno, a izuzetno i više puta dnevno.

Za svakog pacijenta ponaosob se određuje individualan režim lečenja.

Akupunktura se primenjuje samostalno ili kao dopunska metoda savremenoj medicini, bezbolna je i bez neželjenih efekata. U specijalističkoj ordinaciji pored klasične akupunkture iglicama, primenjuje SE i akupunktura laserom, magnetima i MRT.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) 1979. godine, preporučila je više od 50 bolesti za lečenje akupunkturom, a akupunkturnu iglu je 1996. američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) preporučila kao siguran medicinski instrument.

Indikacije za akupunkturu su pre svega bolesti koštano-mišićnog sistema i to prvenstveno akutna stanja: povrede mekog tkiva, mišićni spazmi, iščašenja.

Kod hroničnih bolesti koštano-mišićnog sistema, akupunktura se primenjuje uz ostale terapije: fizikalnu terapiju, blokade i dr. Uz bolesti koštano-mišićnog sistema, akupunktura se danas sa uspehom koristi kod respiratornih, gastrointestinalnih, ginekoloških, genitourinarnih, neuroloških bolesti. Dokazano delovanje akupunktura ima kod nuspojava hemoterapije, postoperativnih bolova, osteoartritisa, mučnina i povraćanja u trudnoći.

KONTAKTIRAJTE NAS

Ul.Kosančićeva bb, Gradski stadion Zapadna tribina, Novi Pazar

+381(0)69 33 620 22

medisportnp@gmail.com